Jag har fått en ny favorit att lyxa till vardagen med. Chai latte är en kryddig och smakrik te-dryck med varm mjölk som doftar underbart medan den tillagas. Och är helt ljuvlig att dricka. Jag har blandat min egen kryddblandning och förvarar i en burk. Man kan använda både malda eller hela kryddor (inom parentes). Om man tycker det är gott med vanilj kan man tillsätta det, och man kan använda det sötningsmedel man tycker bäst om. Själv väljer jag farinsocker som jag tycker ger en fin smak utan att bli alldeles för söt.
Till två koppar Chai latte behöver man
2 påsar svart te (Earl Grey passar bra men välj ett du tycker om)
1 tsk kanelpulver (1 kanelstång)
0,5 tsk malen ingefära (1 msk färsk ingefära)
0,5 tsk malen kardemumma (4 st kardemummakapslar)
0,5 tsk malen kryddnejlika (2-3 st hela)
1 krm muskotnöt
2-3 msk socker (gärna farinsocker) eller honung
4 dl vatten
3 dl mjölk
(1 tsk vaniljsocker för den goda smakens skull)
Gör så här
Blanda alla kryddor och lägg i en kastrull med vatten. Om du har blandat en större mängd och förvarar i burk behöver du ungefär 2,5 tsk kryddblandning till dina två koppar. Låt det koka upp och sen sjuda i 6 minuter. Stäng av värmen och tillsätt socker eller honung. Lägg i tepåsarna och låt det dra i 5 minuter.
Värm mjölk vispa det kraftigt så att det bildas skum. Sila teet och häll upp i stor kopp. Häll över mjölken. För extra smak och doft kan du med fördel pudra kardemumma eller kanel ovanpå mjölkskummet. Drick och njut! Tänk på att röra om i teet under tiden du dricker det, kryddorna vill gärna åka ner till botten.
Hemma kände vi för lite extra lyx i vardagen och investerade i en liten espressomaskin som har mjölkskummare – mjölken blir fantastiskt fluffig och god. Och så får man lite hemma-barista-känsla som är ganska kul.
Det här har helt klart blivit en ny favorit som jag njuter av flera dagar i veckan. Vem vet – det kanske blir även din lilla lyx i vardagen <3
Lämna ett svar